Bolehlah dihidangkan dengan acar timun, ayam masak merah, gulai daging atau masak kurma.. Ikut selera masing-masing.
Bahan-bahan: (5-6 orang)
* 4 cawan beras basmathi
* 5 cawan air
* 2 kiub ayam
* 2 Helai daun pandan
* pewarna merah/pink, hijau & kuning
Bahan tumis:-
* 1/2 inci halia
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 biji bawang besar
* 2 sudu besar minyak masak
* 1 sudu besar minyak sapi
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* 3 biji buah pelaga
Bahan untuk hiasan:
* Bawang goreng & kismis @ gajus
Cara-cara:
1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris halia nipis2 dan mayang semua bawang.
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi.
4. Masukkan ke dalam beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Bila nasi hampir kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna di tempat berasingan. Bila dah masak gemburkan nasi tadi dan bolehlah dihias dengan gajus, kismis atau bawang goreng jika suka..
Pages
- HOME
- PROMOTION
- PRODUCT PRICING
- DOORGIFT PACKAGING
- BROWNIES WITH CUSTOMISED BOX
- BROWNIES
- KEREPEK UTK GOODIES
- MUFFINS
- CUPCAKES
- HOMEMADE COOKIES
- DOORGIFT
- DESSERT
- TARTLETS
- KEK FONDANT
- COKLAT PRALINE
- COKLAT BAR
- COKLAT OREO
- LOLLYCHOCS
- HAMPER
- HANTARAN
- TEMPAHAN COKLAT
- PILIHAN CORAK PRALINE
- TEMPAHAN BISKUT RAYA
- INFO MASAKAN
- MY ONLINE WEDDING CARD
- TESTIMONI PELANGGAN
- SET EXCLUSIVE MINI TASBIH 33 BUTIR
No comments:
Post a Comment