Senang sangat siapa pun boleh buat..
Bahan-bahannya:- (Loyang 8")
* 3 sudu besar gula pasir
* 1 tin susu pekat
* 7 biji telur ayam
* 1 cawan air
* 2 sudu kecil essence vanilla
Cara memasak:-
1. Mula-mula cairkan gula dalam loyang atas api yang sederhana kecil. Masak gula sampai kekuningan. (gula jangan dikacau) Bila dah cair, lenggang-lenggang loyang tu biar gula tu rata.
2. Pukul telur sampai berbuih kemudian masukkan susu pekat. Kacau rata baru masukkan air dan essence vanilla.
3. Kemudian tuangkan adunan tadi atas gula yang dah beku dan bolehlah dikukus sampai masak. Bagi yang tak ada pengukus tu, boleh cuba kaedah Bain Marie, macam akak hehehe. Bakar @ kukus dalam 45 minit gitulah..
4. Bila dah sejuk terlangkupkan dan bolehlah dijamu.. Lagi sedap bila disejukkan dalam peti.
Selamat Mencuba..:-)
Kaedah Bain Marie.
Sumber: google image.
Pages
- HOME
- PROMOTION
- PRODUCT PRICING
- DOORGIFT PACKAGING
- BROWNIES WITH CUSTOMISED BOX
- BROWNIES
- KEREPEK UTK GOODIES
- MUFFINS
- CUPCAKES
- HOMEMADE COOKIES
- DOORGIFT
- DESSERT
- TARTLETS
- KEK FONDANT
- COKLAT PRALINE
- COKLAT BAR
- COKLAT OREO
- LOLLYCHOCS
- HAMPER
- HANTARAN
- TEMPAHAN COKLAT
- PILIHAN CORAK PRALINE
- TEMPAHAN BISKUT RAYA
- INFO MASAKAN
- MY ONLINE WEDDING CARD
- TESTIMONI PELANGGAN
- SET EXCLUSIVE MINI TASBIH 33 BUTIR
No comments:
Post a Comment