MENERIMA TEMPAHAN ANEKA DESSERTS SEPERTI HOMEMADE CHOCOLATE, COOKIES, MUFFINS, CUPCAKES, PUDDINGS, TARTLETS, KEK FONDANT UNTUK JUADAH DI MAJLIS PERKAHWINAN, MAJLIS AQIQAH, MAJLIS KHATAM QURAN, MAJLIS HARI LAHIR, MAJLIS KORPORAT ATAU SEBARANG MAJLIS KERAIAN. DAPATKAN DOORGIFT DAN HAMPER PADA HARGA YANG BERPATUTAN. SEBARANG PERTANYAAN MENGENAI HARGA DAN QUOTATION ANDA BOLEH MENGHANTAR EMAIL / PM SAYA DI FACEBOOK @ MELALUI WHATSAPP. TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG INI.

Saturday, 6 April 2013

CARA MEMASAK SEAWEED



  • Seaweed yg dikeluarkan dari paket haruslah di basuh sebanyak 4-5 kali untuk menghilangkan garam pengawet.
  • Kemudian di rendam selama 7-8 jam atau semalaman sehingga mengembang 2 kali ganda.



  • Setelah itu buang air rendaman dan basuh seaweed dengan sebiji limau nipis untuk menghilangkan  bau hanyir.
  • Tapis dan masukkan ke dalam periuk bersama seliter air.


  • Didihkan sehingga seaweed tadi hancur kemudian ditapis. ( Hasil tapisan ini boleh dijadikan masker muka.)
  • Masukkan kembali seaweed tadi kedalam periuk kemudian bolehlah ditambah dengan gula dan perasakan pengan perisa kegemaran anda seperti oren, sirap, anggur atau sebagainya.(Saya gunakan sunquick blackcurrant.)


  • Sedia di masukkan ke dalam bekas dan setelah sedikit sejuk bolehlah disimpan ke dalam peti.
  • Aturan makan yg disarankan :- 2 sudu besar pagi sebelum makan & 2 sudu besar sebelum tidur.

 Selamat mencuba.. Dan alamilah sendiri khasiatnya :-)

No comments:

Post a Comment