Bahan-Bahan: ( Loyang 8")
125ml susu cair
2 cawan gula pasir - ( Kalau tak suka manis boleh kurangkan sukatan)
2 biji telur
2 sudu makan tepung kastard
Sedikit esen vanilla
Air - mengikut sukatan pada peket agar-agar
Sedikit pewarna merah
Cara memasak:
- Rendam dahulu agar-agar sehingga kembang @ semalaman. Kemudian larutkan agar-agar bersama air dan gula sehingga sebati.
- Setelah semuanya larut, ambil separuh dari adunan tersebut dan di masukkan ke dalam loyang dan di letakkan sedikit pewarna merah kacau sebati dan sejukkan.
- Separuh lagi adunan itu dicampurkan bersama susu cair, tepung kastard, telur & esen vanilla dan kacau rata.
- Tuangkan adunan ke atas agar-agar merah yg telah sejuk tadi. ( Jika bahagian atasnya mengeras lorekkan dengan garfu sebelum dituangkan dengan layer kastard)
- Sejukkan dan potong.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment