Jom buat pau sendiri.. Inti boleh letak apa2 jenis inti kesukaan anda.. :-)
Saya dah cuba.. Anda? Selamat mencuba!
Sebelum dikukus |
1 adunan (10 biji pau)
Bahan-bahan untuk doh:
- 240g tepung "Hong Kong", guna tepung pau pun ok
- 1 camca teh "Double Acting" Baking Powder
- 25g lemak sayuran (shortening)
- *100ml air suam
- *30g gula halus
- *1/2 camca teh cuka
- *1/2 camca teh garam
- *1 camca teh yis
Cara-cara:
- Masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder dan lemak sayuran sehingga menjadi seperti serbuk roti.
- Satukan semua yg bertanda * dan kacau sehingga larut & akhir sekali baru masukkan yis dan dibiarkan selama 5 minit sehingga yis aktif.
- Masukkan campuran yang bertanda * ke dalam adunan tepung dan adun sehingga menjadi doh yang lembut dan elastik lebih kurang 15 minit jika menggunakan tangan dan 10 jika menggunakan mesin.
- Perap selama 45 minit.
- Keluarkan doh dan tumbuk untuk mengeluarkan angin dan bahagi kepada 10 bahagian dan bulat-bulatkan.
- Ambil sebiji doh dan leperkan di atas tapak tangan dan sudukan inti kesukaan anda dan cantum sehingga menutupi inti tadi. Bulat- bulatkan dan letak diatas daun pisang selebar (2x2 inci).
- Kukus pau tadi di atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan sejukkan.
Setelah 45 minit |
No comments:
Post a Comment